Vier het Jaar van de Draak in Londen, de grootste Chinese Nieuwjaarsviering buiten Azië.

Elk jaar komen honderdduizenden mensen naar het West End om ghet Chinees nieuwjaar te vieren en te genieten van de kleurrijke parade, gratis podiumvoorstellingen en traditioneel Chinees eten. En om elkaar “Xin Nian Kuai Le” (Gelukkig Nieuwjaar in het Mandarijn) of “Sun Nin Faai Lok” (in het Kantonees) toe te wensen.

De Chinese Niewjaarsviering in London is een feest wat je niet mag missen! Het is de grootste Chinese Nieuwjaarsviering buiten Azië. Elk jaar staat in het teken van een can de 12 dieren uit de Chinese dierenriem. In 2024 is dit de draak.

Wanneer wordt Chinees Nieuwjaar gevierd in Londen?

Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival, valt altijd tussen eind januari en medio februari. In 2024 valt Chinees Nieuwjaar op 10 februari.

Het Chinees Nieuwjaarsfestival 2024 in het centrum van Londen, georganiseerd door de London Chinatown Chinese Association (LCCA), vindt plaats op 11 februari, de dag na Chinees Nieuwjaar.

Waar vinden de Chinese Nieuwjaarsvieringen in Londen plaats?

De festiviteiten in het centrum van Londen vinden meestal plaats in het West End, van Shaftesbury Avenue tot aan Trafalgar Square.

Tijdens het Lentefestival organiseert Londen diverse activiteiten en culinaire traktaties in Chinatown; gezinsvriendelijk entertainment op Leicester Square; en terwijl Trafalgar Square meestal het hoofdpodium biedt, zijn er vaak meer podia te vinden op Charing Cross Road en Shaftesbury Avenue.

Wat kun je verwachten?

Chinese Nieuwjaarsparade

Op zondag 11 februari komt het centrum van Londen tot leven met een dag vol feestelijke festiviteiten. Het hoogtepunt is de Chinese nieuwjaarsparade, die om 10.00 uur begint vanaf Duncannon Street, vervolgens langs Charing Cross Road en Shaftesbury Avenue gaat, voordat deze eindigt op Rupert Street. Met de grootste verzameling Chinese draken en leeuwen in Europa, en overgoten met traditioneel drummen en dansen, is het een indrukwekkend schouwspel. Je kunt ook lumineuze praalwagens, vlaggen en, als je geluk hebt, een dubbeldekkerbus verwachten. Het bekijken van de parade is gratis, maar zoals altijd met dit soort evenementen, als je een goede plek wilt bemachtigen, kom dan vroeg.

Trafalgar Square

Het plezier op Trafalgar Square begint doorgaans met een videoshow en een dankzeggingceremonie, gevolgd door vuurwerk, toespraken en de ceremonie van het oog van de leeuwen.

Je kunt dan genieten van traditionele draken- en vliegende leeuwendansen, evenals levendige podiumvoorstellingen, waaronder Chinese dans- en muziekshows, displays van krijgskunsten, Chinese pophits en een opwindende line-up van artiesten uit China.

Als je trek hebt, is er de kans om de smaken van het Verre Oosten te proeven met streetfoodgerechten van kraampjes rondom het plein gedurende de hele viering.

Het slot begint meestal met verschillende optredens, waaronder een technoliondans en een spectaculaire vuurwerkshow, die Trafalgar Square verlicht om het einde van de festiviteiten te markeren.

Waar is er nog meer te beleven?

Het plezier van het Chinese Nieuwjaar in Londen gaat meestal door in het hele West End met speciale optredens, workshops en activiteiten.

In eerdere jaren kon je opkomende Brits-Chinese artiesten zien optreden in dans, muziek en comedy in de talent- en gemeenschapszone op Shaftesbury Avenue.

Of neem de kinderen mee naar de gezinszone in Leicester Square voor culturele activiteiten en gezinsvriendelijk entertainment, waaronder kunst en ambacht, kalligrafie, Chinese muziek en verkleden in traditionele outfits.

En bekijk opwindende optredens van vechtsporten, waaronder Shaolin kungfu en wing chun, in de zone voor vechtsporten en cultuur op Charing Cross Road. Je kon ook kalligrafie- en traditionele schilderworkshops vinden.

Ga naar Chinatown waar je doorgaans dichtbij leeuwendansen kunt komen en selfies kunt maken met Chinese dierenriemfiguren. Of ga zitten voor een traditionele maaltijd met Chinees Nieuwjaar en feestelijke traktaties in een van de restaurants in Chinatown.

Speciale evenementen

SCIENCE MUSEUM LATE: Zimingzhong 凝时聚珍 is de nieuwe tentoonstelling van het Science Museum over Chinese uurwerken. Tijdens deze speciale eenmalige Chinese New Year Late kun je dieper ingaan op de geschiedenis van tijdmeting, met toegevoegde leeuwen- en drakendansers, Chinese drummers en kunstnijverheid voor het Chinese nieuwjaar. 1 februari


NATIONAL MARITIME MUSEUM: Het National Maritime Museum in Greenwich organiseert een dag vol vieringen voor het Lunar New Year aan het begin van de maand. Het is een gezinsvriendelijk evenement met leeuwendansen, het maken van hoeden en waaiers, Koreaanse kalligrafie, een theeceremonie, evenals thematische lezingen en rondleidingen, inclusief de kans om een acteur te ontmoeten die James Robson speelt, een Chinese zeeman aan boord van de Cutty Sark. Je kunt ook leren hoe je Mahjong speelt. GRATIS, 3 februari.

CHINESE ASTRONOMIE: Ook in Greenwich is er een Chinese astronomievoorstelling in het Planetarium. De presentatie is in het Engels (hoewel tweetalige shows op andere data gedurende het jaar beschikbaar zijn) en behandelt onderwerpen in de oude en moderne Chinese astronomie, waaronder de zon, maan, sterren en ruimteverkenning. 3 en 10 februari.

Tips voor Chinees Nieuwjaar in Londen:

Kleed je warm aan: aangezien de festiviteiten plaatsvinden in februari, kan het weer koud zijn.

  • Leer Chinees Nieuwjaarsgroeten: Zeg “Xin Nian Kuai Le” (Gelukkig Nieuwjaar in het Mandarijn) of “Sun Nin Faai Lok” (in het Kantonees).
  • Draag rood: Rood is de belangrijkste kleur van Chinees Nieuwjaar. Je kunt je kleden met een rode sjaal, trui of schoenen – dit brengt geluk voor het komende jaar.
  • Geniet van speciaal Chinees Nieuwjaarseten: bestel een hele kip of probeer dumplings bij toprestaurants in Chinatown.
  • Koop iets roods: Volgens de Chinese traditie moet je iets roods kopen voor jezelf of je huis om geluk te brengen.
  • Zorg voor geluk: In de Chinese cultuur brengt op Nieuwjaarsdag of de dag erna “hoog klimmen en ver kijken” geluk in zaken, carrière, studie en fortuin. Maak een ritje op de London Eye of de IFS Cloud-kabelbaan, of ga naar The View from The Shard of de Sky Garden.

Hoe kom je bij het evenement van Chinees Nieuwjaar Het gebied rond Chinatown en Trafalgar Square wordt erg druk tijdens de Chinese Nieuwjaarsvieringen in Londen, dus zorg ervoor dat je je route van tevoren plant met behulp van de Journey Planner van Transport for London of Citymapper.

Kun je niet tijdens Chinees Nieuwjaar in Londen bezoeken? Maak je geen zorgen! Chinatown is het hele jaar door een bruisende plek, dus mis het niet om het gedurende het jaar te bezoeken.

恭喜发财! Gong Xi Fa Cai! (Gelukkig Nieuwjaar!)