Maritime Greenwich – Thames Sighseeing Tour

Als je in Londen bent wil je natuurlijk zoveel mogelijk zien. Maar je moet oppassen dat je niet van de ene kant naar de andere kant van de stad racet in de Underground, want dan zie je natuurlijk niet zoveel en het kost veel tijd. Als je alles gaat lopen, kan een aardige aanslag op je benen zijn als je geen doorgewinterde wandelaar bent.

Daarom nam ik de mensen die met mij meegingen naar Londen mee op onderstaande tour.

Deze tour gaat door Maritime Greenwich, een plaats die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Je komt langs alle bezienswaardigheden die Greenwich te bieden heeft.

Dit is mijn favoriete route en is een combinatie van DLR, wandelen en het mooiste met de boot over de Thames langs de highlights van de stad.

Met deze tour kun je de hele dag bezig zijn, afhankelijk van waar je allemaal naar binnen. Maar je kunt deze route natuurlijk in delen doen.

Start

Ga naar het startpunt en dat is Monument-Bank Underground Station of Tower Gateway.

Je kunt eerst een kijkje gaan nemen bij rond de Tower of London, bij de Tower Bridge en HMS Belfast. Maar je komt hier later ook nog langs.

Canary Wharf

Canary Wharf Station
Canary Wharf Station

Neem de DLR naar Canary Wharf. Ga even een kijkje bij de moderne wolkenkrabbers at 1 Canada Square.

Mocht je nog willen shoppen, er zit hier ook een winkelcentrum Canary Wharf bij het DLR station. Leuk om door heen te lopen wanneer je overstapt van de DLR naar de Jubilee Line. Anders zou ik het overslaan, er komen nog veel leukere dingen voorbij.

Cutty Sark

Cutty Sark Clipper Ship
Cutty Sark Clipper Ship

Nu heb je een aantal keuzes. Je kunt met de DLR naar de Cutty Sark of je wandelt over het Isle of Dogs naar Islands Gardens om via de Greenwich Foot Tunnel naar de andere kant van de Thames naar de Thames te wandelen. Wil je wel door de Greenwich Foottunnel naar de Cutty Sark maar niet helemaal hier naartoe wandelen, neem dan de DLR en stap uit bij Island Gardens.

Greenwich Foottunnel
Greenwich Foottunnel

Kom je vanuit het Cutty Sark for Maritime Greenwich DLR Station ga dan linksaf door het Cutty Sark Shopping Center en vervolgens linksaf Greenwich Church Street in. Je ziet de Cutty Sark direct voor je.

Neem een kijkje bij de Cutty Sark, de wereldberoemde theeclipper. Deze clipper is tijdens renovatie werkzaamheden grotendeels verwoest, maar gelukkig weer helemaal gerestaureerd.

Mocht je er al aan toe zijn, kun je een drankje nemen bij de Gypsy Moth. Deze pub is vernoemd naar de het bootje van Sir Francis Chichester. Sir Francis is hier in zijn eentje mee rond de wereld gezeild.

.De Gypsy Moth heeft altijd naast de Cutty Sark gelegen tot 2004. In 2004 is de Gypsy Moth opgekocht United Kingdom Sailing Academy voor £1 en een gin-tonic, het favoriete drankje van Sir Francis Chicester, en verhuisd naar de werf waar ze gebouwd was in Gosport voor renovatie.

Old Royal Naval College

Old Royal Naval College
Old Royal Naval College

Wandel nu door de Naval Royal Gardens tussen beide vleugels van de Old Royal Naval College door. Wanneer het mooi weer is en de ramen open staan, kan het zijn dat je kunt genieten van een gratis concert. In de Old Royal Naval College is namelijk het conservatorium van het Trinity College gevestigd. Wanneer je met de rug naar de Thames toestaat, zie je de Queen’s House.

De Old Royal Naval College is ontworpen als ziekenhuis voor zeelieden door de architect Sir Christopher Wren, die heel veel gebouwen in Londen heeft ontworpen. De eis van de Queen Mary was echter dat zij vanuit het Queen’s House vrij zicht moest hebben op de Thames. Vandaar de beide vleugels.

Het Queen’s House was vroeger een privé verblijf van de royals, tegenwoordig is het een museum met schilderkunst. Maar is wellicht nog bekender vanwege de schitterende wenteltrap, de Tulip Stairs.

National Maritime Museum en Queen’s House

National Maritime Museum
National Maritime Museum

Ga nu rechtsaf op Romney Road en ga de eerste straat weer links de King William Walk in. Dit is een doodlopend straatje die naar Greenwich Park leidt.

Vlak voor de poort van Greenwich Park kun je linksaf naar de ingang van zowel het National Maritime Museum als het Queen’s House.

In het National Maritime Museum wordt de geschiedenis van de Britten op zee tentoongesteld. Het is de belangrijkste en grootste collectie in zijn soort.

Greenwich Park

Greenwich Park
Greenwich Park

Neem na het bezoek aan de musea, ga je door de poort van Greenwich Park. In dit park kun je meerdere dieren zien, zoals herten, vossen en vogels en zien.

Greenwich Park is een goede plek om even op adem te komen en op een bankje uit te rusten. Als je een beetje uitgerust bent, kun je de heuvel naar de Royal Observatory Greenwich op wandelen.

Royal Obervatory Greenwich

Royal Obervatory Greenwich
Royal Obervatory Greenwich

De Royal Observatory Greenwich is de plaats van de Greenwich Mean Time (GMT) en de “Prime Meridian” en is hiermee één van de belangrijkste historisch wetenschappelijke plaatsen in de wereld.

Hier wordt uitleg gegeven over de bizarre fenomenen van tijd, ruimte en astronomie. Het Planetarium laat bezoekers de wonderen van de hemel verkennen. En Flamsteed House, Sir Christoper Wren’s eerste gebouw, huisvest London’s enige publiekelijk toegankelijke Camera Obscura.

Greenwich Market

Greenwich Market
Greenwich Market

Wandel wanneer je uitgekeken bent en een foto hebt gemaakt in beide tijdzones terug naar de Thames en Cutty Sark via de King Williams Walk. Ga na de kruising met Romney Road linksaf Turnpin Lane in.

Je komt nu uit op Greenwich Market, Londen’s enige historische markt in een plaats die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Dit is een mooi plekje om wat te drinken en te eten.

Wandel vervolgens door Greenwich Churchstreet terug naar de Cutty Sark. Neem dit keer niet de DLR, maar wandel door naar Greenwich Pier.

Thames River Cruise

City Cruises
City Cruises

Koop hier een River Red Rover Greenwich – Westminster ticket voor de Hop-On Hop-Off boot van City Cruises.

De vaart wordt voorzien van professioneel commentaar over wat er allemaal te zien is. Bij alle stops kun je af- en weer opstappen. De kaart is 24 uur geldig en kost €23,- voor volwassenen en €15,- voor kinderen tot 15 jaar. Deze prijzen zijn enkele reis en alleen online boekbaar, bij de pier zijn ze duurder. Hier kun je deze kaarten alvast boeken.

Wanneer je het niet erg vindt dat er geen deskundige gids je van commentaar voorziet langs de route, neem dan niet de boten van City Cruises maar de Thames Clippers van Transport for London.

Op deze boten kun je met je Oyster of Contactless betalen en dit is goedkoper. Wanneer je vanaf Greenwich overal afstapt ben je maximaal €25,- kwijt. Sla je Westminster Pier of London Eye Pier over, omdat deze tegenover elkaar liggen, kom je op maximaal €17,-. Bekijk de actuele prijzen hier.

Neem een kop koffie en of heel Engels een kop thee en geniet van het uitzicht terwijl je lekker uitrust.

De boten stoppen in de buurt van alle belangrijke bezienswaardigheden langs de Thames, waar je af- en weer op kunt stappen als je dit wilt.

Tower Pier:

St. Katherine’s Dock
Tower Bridge
Tower of London
HMS Belfast

London Eye & Westminster Pier:

London Eye
Big Ben
Houses of Parliament
SEA Life London

Eind

Zodra je bij Westminster of London Eye Pier komt eindigt deze tour.

We horen graag hoe je het gevonden hebt. Ook aanvullingen zijn erg welkom.