Sightseeing met de meest iconische dubbeldekker bus van Londen!

Heritage Routemaster 15
Heritage Routemaster 15

Update: Door de Corona pandemie heeft Transport for London besloten deze geweldige bustour niet terug te laten keren in het Londonse straatbeeld.

Een sightseeing tour met een hop on hop off sightseeing bus van The Original Tour is een perfecte manier om een rondrit te maken langs een groot aantal van de bekende bezienswaardigheden. Maar wist je dat er een nog iconischer sightseeing bus rondrijdt?

Tussen Tower Hill en Trafalqar Square rijdt de Heritage Route 15, een originele rode Routemaster dubbeldekker.

De rode Routemaster bussen werden naast de rode telefooncellen door bijna iedereen op de foto gezet.

Helaas zijn ze in 2005, na 50 jaar trouwe dienst, vervangen door het nieuw type Routemaster en zijn ze zo goed als verdwenen uit het Londense straatbeeld.

Wanneer rijdt deze Routemaster?

De bussen rijden tussen de laatste zaterdag in maart en het laatste weekend in september uitsluitend in het weekend.

De service is in 2019 fors gereduceerd, voorheen reden ze 7 dagen in de week.

Vanaf ongeveer 9:30 tot 18:30 uur kun vanaf Tower Hill of Trafalgar Square op deze geliefde dubbeldekker stappen. De Heritage Routemaster rijdt elke 20 minuten tussen de “normale” route 15 dubbeldekkers door.

Wat kost deze bus?

Deze bus is net zo duur of goedkoop als elke bus in Londen en kost £1.50 (ongeveer € 1.80) en je kunt uitsluitend betalen met je Oyster kaart. Contactless en contant geld wordt niet geaccepteerd. Contant geld wordt overigens in geen enkele bus geaccepteerd.

Mag je je reis ook onderbreken net als een hop on hop off bus?

Heritage Routemaster 15
Heritage Routemaster 15

Ja, dat mag. Op deze bus geldt net als alle andere TfL bussen de zgn. Hopper Fare. Voor £1.50 krijg je onbeperkt reizen, zolang je je reis maar vervolgt binnen een uur nadat je voor de eerste keer in de bus hebt ingechecked.

Mocht dit net niet lukken qua tijd, neem dan een “normale” lijn 15 bus, check in en stap op de eerstvolgende stop weer uit. Je hebt dan weer een uur om op de Heritage Routemaster 15 in te stappen.

Wat is de route?

De route volgt een gedeelte van bus route 15 en rijdt langs enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden.

Op Tower Hill, het startpunt van de route, sta je natuurlijk naast de Tower of London. Vanaf hier gaat de route via Great Tower Street richting Monument Station, waar je de Monument to the Great Fire of London kunt bezoeken.

Als je kaartjes hebt kunnen bemachtigen kun je ook van het schitterende uitzicht genieten vanaf de Sky Garden aan 20 Fenchurch Street. De kaartjes zijn gratis, ze zijn echter wel vereist en razend populair!

De route gaat verder via Mansion House naar St. Paul’s Cathedral met zijn karakteristieke koepel. De reis gaat verder via Ludhill Gate naar Fleet Street waar van oudsher de Britse per gevestigd was.

Stap uit ter hoogte van Chancery Lane als je de beroemde Temple Church wilt bezoeken. Deze kerk werd wereldberoemd in het boek en de film van Dan Brown, de Da Vinci Code.

Via The Strand rij je langs de St. Clement Danes’ Church en St. Mary Le Strand Church naar het eindpunt van de reis, Trafalgar Square.

Meer zien?

Bekijk voor een indruk van de Heritage Route 15 onderstaande video die Geoff Marshall maakte voor Londonist.

Let op: deze video is gemaakt in de tijd dat deze Routemasters nog 7 dagen in de week reden!

Ben je met deze Heritage Routemaster 15 mee geweest of heb je andere leuke ervaringen met deze unieke dubbeldekker? Laat het ons weten via ons contact formulier!