A visitors guide to London!

Contactloos reizen in Londen met je bankpas: Do or Don’t?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
contactloos betalen in londen tube

Tegenwoordig kun je overal contactloos betalen. Bij de supermarkt om de hoek, bij het tankstation en zelfs bij de collectant aan de deur. Zo ook bij Transport for London (TfL) op de de treinen en bussen. Bij TfL noemen ze dit Contactless.

Maar wat is het en hoe werkt het? Wij leggen het je uit.

Wat is Contactless?

Contactless Logo

Contactless is betalen met je bankpas of creditcard. Op je kaart dient dan wel het Contactless logo te staan, want anders heb je niet de vereiste technologie in je kaart zitten. Voor contactloze betalingen heb je geen PIN code nodig tot een bepaald bedrag. In het Verenigd Koninkrijk is dit GBP 30,- (ongeveer €36,-).

Hoe werkt Contactless  bij TfL?

Contactless werkt hetzelfde als een Oyster kaart. Je checkt net als Oyster in en uit op de gele kaartlezers. De reis wordt dan in rekening gebracht o.b.v. het Pay-As-You-Go tarief.

En net als Oyster profiteer je ook van de dagelijkse Pricecap, het maximum bedrag wat per dag in rekening wordt gebracht.

Is Contactless hetzelfde als Oyster?

Er zijn niet veel verschillen tussen Contactless en Oyster. Niet dat je daar als bezoeker hier iets van merkt.

Beide kaarten kun je gebruiken als Pay-As-Yo-Go betaalmiddel. En daar zit ook gelijk het grootste verschil.

Bankpassen die Contactless ondersteunen kunnen uitsluitend voor Pay-As-You-Go gebruikt worden. Terwijl op een Oyster kaart ook bijv. een kortingskaart gezet worden.

Wat is goedkoper? Oyster of Contactless?

Als je TfL mag geloven, gelden dezelfde tarieven voor beide betaalmiddelen. Echter in de praktijk blijkt er soms toch een verschil te zijn.


Geoff Marshall van Londonist en All the Stations heeft dit uitgezocht en legt het uit in onderstaande video.

Moet je je registreren om Contactless te mogen gebruiken?

Nee, dit hoeft niet. Maar het mag wel en het wordt ook geadviseerd!

Je kunt een account aanmaken bij TfL en je kaart registreren. Je krijgt dan inzage in je reis- en betalingsgeschiedenis online en in de Oyster app.

Maar nog veel belangrijker! Wanneer je niet goed uit hebt gechecked, wat in de drukte zomaar kan gebeuren, wordt het maximum tarief afgeschreven. Zonder online account kun je het teveel afgeschreven geld niet of in ieder geval heel moeilijk terugkrijgen.

Wil je je registreren, klik dan hier. De Oyster app kun je hier downloaden.

Hoe zit het met bankkosten?

Dit valt reuze mee. Het Verenigd Koninkrijk valt nog steeds binnen de Europese regelgeving, dus worden er geen extra kosten berekend voor het betalen met je pinpas.

Je betaalt echter wel een koersopslag, omdat je in Londen met ponden betaalt. Dit is in Nederland ongeveer 1,1%, dus verwaarloosbaar.

En daarnaast betaal je deze 1,1% ook als je geld op je Oyster kaart zet, dus in dat opzicht is er geen verschil.

Hoe zit het met de Brexit?

Ook na de Brexit kun je zonder extra kosten pinnen, geld uit pinautomaten halen en Contactless betalen bij TfL . Voor meer informatie klik hier.

Wordt Apple Pay en Google Pay ondersteund?

Apple Pay

Ja, zowel Apple Pay als Google Pay wordt ondersteund. Let er wel op dat je wanneer je inchecked met je mobiel, je ook weer uitchecked met dezelfde mobiel want anders heb je twee incomplete reizen en betaal je de hoofdprijs. Ook al check je uit met je Contactless betaalpas welke aan Apple Pay is gekoppeld. Dit klink misschien onlogisch, maar zo werkt het systeem.

Wat is een Card Clash?

Een Card Clash kan gebeuren wanneer je per ongeluk meerdere kaarten tegelijk op een gele kaartlezer legt.

Zorg er dus dat alle Contactless en Oyster kaarten van elkaar gescheiden zijn en niet in dezelfde portemonnee of telefoonhoes waarmee je in- en uitchecked.

Wanneer een Card Clash optreedt, raakt het systeem van slag en worden er één of meerdere incomplete reizen geregistreerd en krijg je weer het maximale tarief berekend.

Oppassen dus!

Conclusie

Of je Contactless wilt gaan gebruiken moet ieder voor zich bepalen. Kosten-technisch maakt het geen verschil, dus gaat het er puur om wat je zelf handig vindt en je prettig bij voelt. Zelf gebruik ik altijd een Oyster Card. Lekker makkelijk in je jas- of broekzak.

Op één van mijn reizen in 2020 ga ik dit zeker een keer proberen, kijken hoe het werkt en bevalt. Ik ga het dan wel gebruiken via Apple Pay. Je telefoon heb je toch altijd al bij je, althans ik wel. Ik hou jullie op de hoogte.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn