Brexit: Wat zijn de gevolgen voor reizen naar Londen
Het was de afgelopen jaren continu in het nieuws en het is per 1 februari een feit. De Brexit, het verlaten van de Europese Unie door het Verenigd Koninkrijk. Dit gaat veel gevolgen hebben op heel veel gebieden.
Maar wat zijn nu de gevolgen voor ons toeristen die naar het Verenigd Koninkrijk willen reizen? Gaan we hier last van krijgen, wat zijn de gevolgen en hoe kunnen we ons hierop voorbereiden?
Hiervoor heb ik research gedaan en dit zijn mijn voorlopige bevindingen, alles is afhankelijk van de verdragen die gesloten worden door beide partijen. Het kan dus nog alle kanten op. In mijn bevindingen beperk ik mij tot de punten die impact hebben op hetgeen ik het liefst doe, het reizen naar Londen.
Mochten er onvolkomenheden in staan of heb ik zaken verkeerd geïnterpreteerd? Laat dit dan weten via het contact formulier.
Overgangsperiode
Tot 31 december 2020 hoeven we geen schokkende wijzigingen te verwachten. Dit is namelijk de overgangsperiode. In deze periode zal het Verenigd Koninkrijk gaan overleggen met de Europese Unie over tal van zaken die voorheen binnen de Europese wetgeving geregeld waren. Er zullen diverse verdragen gesloten moeten worden die bijvoorbeeld de immigratie moeten regelen.
Welke toeristen gaan het meeste last ondervinden van de Brexit?
Eigenlijk krijgt iedereen hier mee te maken, zij het direct dan wel indirect. Wat bedoel ik hiermee?
Het reizen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zal ingrijpend gaan wijzigen. Het Verenigd Koninkrijk heeft nooit het Schengen-verdrag getekend, welke het vrij verkeer van personen en goederen tussen de lidstaten regelde. Maar als inwoner van de EU kon je met een EU paspoort of identiteitskaart wel gebruik maken van een aparte Schengen doorgang bij de grenscontrole. Hierdoor ging de douane controle een stuk sneller dan voor diegenen van buiten de EU. Ze hadden hierin een uitzonderingspositie. Deze uitzonderingspositie komt nu te vervallen. Het gevolg hiervan is dat er bij de douane langere rijen kunnen komen te staan, er is immers geen aparte Schengen doorgang meer, iedereen staat in dezelfde rij bij de douane.
Daarnaast zal de waarde van de Britse munt de Great British Pound (GBP) zwakker worden t.o.v. de Euro en de Dollar. Het zal dus voor toeristen van buiten het Verenigd Koninkrijk goedkoper worden om naar Groot-Brittannië te reizen en voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk duurder om naar het buitenland te reizen. Hierdoor zullen inwoners van Groot-Brittannië eerder hun vakantie in eigen land door gaan brengen. Hierdoor kan het moeilijker worden om net dat hotel of bungalow te bemachtigen welke je zo graag zou willen. Wellicht een beetje in tegenspraak met het eerder aangegeven feit dat de Pond zwakker wordt, kan dit tot hogere prijzen leidden van de beschikbare accommodaties als gevolg van vraag en aanbod.
Bovenstaande punten zijn de indirecte gevolgen van de Brexit. Inwoners van de Europese Unie zullen veel meer de directe gevolgen van de Brexit ervaren, waaronder de veranderingen m.b.t. de immigratieregels. Hierover hieronder meer.
Heb ik straks andere reispapieren nodig of een visum?
De verwachting is dat je niet meer met je Europese ID kaart naar het Verenigd Koninkrijk kunt reizen. Je zult een paspoort aan moeten schaffen. Dit brengt dus extra kosten met zich mee indien je nog geen paspoort hebt en je er één aan moet schaffen.
Voor wat betreft een visumplicht ligt er een voorstel van de Europese Unie, welke stelt dat reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk zonder visum naar een lidstaat in de Europese Unie mogen reizen tot een maximumduur van 90 dagen. Voorwaarde is wel dat het omgekeerd ook moet gelden. Het mes snijdt immers aan twee kanten.
Voormalig Prime Minister Theresa May heeft ook al eens een soortgelijke wens heeft uitgesproken. Dus ga ik er vanuit dat dit in de één of andere vorm wel doorgaat. Voor je stedentrip naar Londen of welke Britse stad dan ook of een vakantie zal dit dus geen belemmering gaan opleveren.
Veranderen de kosten voor het gebruik van je telefoon?
De kosten voor gebruik van je telefoon kunnen hoger uit gaan vallen. De EU-afspraken over roaming tarieven gelden niet meer. Informeer bij je telefoon provider of dit voor jouw abonnement van toepassing is. Voor een weekendje weg zal de impact niet zo groot zijn, maar wanneer je je vakantie in het Verenigd Koninkrijk gaat doorbrengen kan dit wel. Een optie is dan wellicht een simkaart van een lokale provider aanschaffen. Zo voorkom je onaangename verassingen wanneer je weer thuiskomt.
Mag ik nog steeds een goede fles Whiskey of Gin meenemen naar huis?
Ja, dat mag nog steeds. Indien er geen handelsakkoord komt tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zal de invoer van alcohol en tabak wel beperkt worden. Overschrijd je de hoeveelheid die je mee mag nemen, dan dien je hierover invoerrechten en btw te betalen. Dus wel een punt om rekening mee te houden.
Gaat mijn bank mij extra kosten berekenen wanneer ik geld opneem in Groot-Brittannië?
Nee! Het Verenigd Koninkrijk is dan wel geen lid meer van de Europese Unie, het is nog wel een Europees land. De Europese banken hebben dit onderling afgesproken. Dus blijf gerust geld opnemen vanuit de PIN automaten, dit is voordeliger als geld meenemen en op lokatie wisselen. Ook betalen met je pinpas in winkels, pubs en restaurants is geen enkel probleem.
Conclusie
Gaan we de gevolgen van de Brexit merken wanneer we van en naar het Verenigd Koninkrijk reizen? Ja, dat is wel zeker. De mate waarin moeten we afwachten. In de overgangsperiode zullen nog stevige onderhandelingen plaatsvinden tussen beide partijen over legio onderwerpen die goed geregeld moeten worden. Maar het zal ons niet gaan belemmeren in het reizen van en naar Groot-Brittanië.