Ga eens fietsen!

Santander cycles
Santander cycles.

Londen kun je op verschillende manieren verkennen. Te voet uiteraard, met de tube of bus of zelfs met de river bus. Maar ga eens fietsen!

Transport for London (TFL) heeft sinds 2010 een uitgebreid netwerk van huurfietsen opgezet, de Santander Cycles. Ook wel “Boris Bikes” genoemd, naar Boris Johnson die ten tijde van de invoering burgemeester van Londen was en ook zelf graag op de fiets naar zijn werk ging.

Er zijn zo’n 11.500 fietsen verdeeld over 750 ophaalpunten, de zgn. docking stations. In de hele stad kun je bij deze docking stations een fiets pakken of weer inleveren. En het mooie is, het is super goedkoop!

Hoe werkt het?

london santander cycles terminal
Terminal
  • Ga naar een dockingstation in de buurt waar voldoende fietsen staan. Je kunt dit checken in de Santander Cycles app, deze app kan je ook een alternatieve locatie aangeven mochten de fietsen op een bepaalde plek tijdelijk allemaal uitgeleend zijn.
  • Bij de centrale paal betaal je met je creditcard, zoals Mastercard, Visa of American Express.
  • Je krijgt een bonnetje met een unlock code voor de fiets.
  • Zoek een fiets uit en voer de unlock code in, als het lampje groen brand kun je de fiets uitnemen. Let wel op dat er bij een fiets geen rood lampje brand, dan is de fiets namelijk aangemeld als defect. De fiets wordt dan door de onderhoudsdienst van Santander Cycles opgehaald om gerepareerd te worden.
  • Zet je zadel op de juiste hoogte en je kunt gaan fietsen!

Jullian McDonnell (Joolz) legt het even heel duidelijk uit hoe het werkt.

Bezoek ook Joolz Guides voor meer leuke filmpjes over Londen!

Wat kost het?

Het gebruik van de fiets kost ongeveer €2.50 per dag en het eerste half uur is gratis. Elk volgend half uur kost dan ook weer €2.50.

Maar wanneer je de fiets weer inlevert bij een docking stations voordat de 30 minuten om zijn en 5 minuten wacht, kun je opnieuw een fiets ophalen en zijn de eerste 30 minuten wederom gratis.

Dus als je je route plant van docking station naar docking station is het mogelijk dat je voor €2.50 de hele dag door Londen kunt fietsen.

Mocht je bij een docking station komen waar geen vrije plaats meer is en je gratis 30 minuten zitten er bijna op, dan kun je op de centrale paal een knop indrukken dat het dock station vol is. Je krijgt dan extra tijd om een een alternatieve locatie te bereiken waar nog wel plaats zou moeten zijn.

Kun je je Oyster Card gebruiken om een fiets te huren?

Nee, helaas kan dit (nog) niet. Een Oyster Card kan helaas uitsluitend gebruikt worden in de bus, Tube, tram, DLR, London Overground, TfL Rail, IFL Cloud Cable Cars en de River Bus.

Is het veilig om in Londen te fietsen?

tube map voor fietsers
Tube map voor fietsers.

Londen is een grote en drukke stad en je fietst voor je gevoel ook nog aan de verkeerde kant van de straat. Dus ja je moet wel goed uitkijken.

En juist om deze reden heeft de stad Londen een netwerk van fietspaden aangelegd, de zgn. Cycle Superhighways, waar je veilig door Londen kunt fietsen van punt A naar punt B.

De CS3 is voor bezoekers denk ik wel de belangrijkste route. Deze route gaat dwars door het centrum van Londen, langs de Thames en allerlei bezienswaardigheden. Je komt o.a. langs de Tower of London, London Eye, Big Ben en Houses of Parliament en door St. James’s Park en Hyde Park gaat.

In een volgende post zal ik verder ingaan op deze Cycle Superhighways, waar ze lopen en wat je allemaal kunt zien op deze routes.

Zijn er ook leuke routes om te fietsen?

Die zij er zeker! TFL heeft een drietal leuke routes samengesteld, de Hyde Park Loop, Royal Loop en de Thames Loop. Deze routes leidden je langs je langs de belangrijkste bezienswaardigheden .

De map met alle drie de routes kun je hier vinden. Voor andere route ideeën, kijk hier.

Binnenkort gaan wij testen of het lukt om voor €2.50 een complete route te fietsen zonder de hele tijd op de fiets te zitten. Dit zal ergens in het voorjaar worden, wanneer het weer iets aangenamer wordt. De route moet nog bepaald worden, dus heb je een idee of voorkeur? Laat het ons weten via het contactformulier.

Waar moet ik nog meer rekening mee houden?

TFL heeft natuurlijk een waslijst aan regels opgesteld voor het gebruik van de Santander Cycles, deze vind je op hun website.

De belangrijkste regels die ik er uit heb gehaald zijn de volgende:

  • Je mag de fiets niet op slot zetten, als je al een slot meegenomen had.
  • De fiets mag niet zonder toezicht ergens neerzetten.
  • Wanneer de fiets iets mankeert, een lekke band o.i.d, zet deze dan terug bij een docking station en druk binnen 10 seconden na plaatsing op de Fault knop op het docking point. De fiets wordt dan aangemeld voor reparatie en je zadelt er niet iemand anders mee op.
  • Wanneer je de fiets niet, te laat of beschadigd inlevert kan

Verder is het handig om de Santander Cycles app te downloaden voor iOS en Android. Op de app kun je zien waar docking stations bij jou in de buurt zijn. Maar je kunt ook wanneer je je registreert een fiets huren via deze app. Je ontvangt dan de unlock code voor de fiets in je app.