Tate Britain

Millbank

Tate Britain is een indrukwekkend museum dat gehuisvest is op de locatie van de voormalige Millbank Prison. Het gebouw is ontworpen door Sidney R. J. Smith en heeft een classicistische zuilengalerij en een koepelgewelf. Het museum werd geopend in 1897 en er zijn door de jaren heen meerdere uitbreidingen toegevoegd.

Tate Britain is in 2000 omgedoopt tot zijn huidige naam vanwege de opening van Tate Modern aan de overkant van de rivier de Thames. Het museum richt zich nu vooral op oudere en hedendaagse Britse kunst. Er zijn werken te zien van vele bekende kunstenaars, waaronder William Turner.

Een van de hoogtepunten van het museum is de Clore Gallery uit 1987, ontworpen door James Stirling. Hier zijn de werken van William Turner te bewonderen. Tate Britain is verbonden met Tate Modern door een snelle bootverbinding over de Theems, die eruitziet als een opkomende haai uit het water. Deze boot is gedecoreerd met spots, geïnspireerd op schilderijen van de beroemde kunstenaar Damien Hirst.

Het beste van alles is dat de toegang tot Tate Britain gratis is, net als de meeste musea in Londen. Of je nu een kunstliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een leuke activiteit, Tate Britain is zeker een bezoek waard.